Ana içeriğe atla

                 Kapitalizmin gölgesi altında İşçi Hakları

İnsan hakları kapsamına giren yasal haklar gibi emekçilere gerekli yetki haklarının verilmesi gerekliliği, günümüz kapitalist düzenin getirdiği en büyük problemlerden biridir.

 İşçilere yönelik yaşam standartlarının yükseltilmesi hususunda önem bakımından öncelikli gelen grev ve toplu sözleşme hakkı, yapılan araştırmalar sonucunda dünya genelinde ülkelerin yüzde 80- 85’inde baskılanmaya çalışılmış ve bu da sendikaların gücünü zayıflattığını ortaya çıkarmıştır.

   Günümüz kapitalist toplumlarında en büyük geliri elde eden en çok çalışan değil, en fazla şeye sahip olandır. Patronlar işçi sınıfı için yeterli iş güvenliğinden, sağlıklı koşullardan ve yüksek maaşlardan hep söz etmelerine rağmen bunun günümüz küresel dünyasında hiçbir şekilde uygulanmadığı görülüyor.

1Mayıs işçi bayramının yaklaştığı bu günlerde işçilerin yaşam standartları sorununa çözüm yolu üretebilmek için girişimler dikkat çekecek ölçüde gündeme geliyor.

 DİSK İç Anadolu Bölge temsilciliği, Mayısa günler kala, işçi sınıfı, emekçiler ve yoksul halk kitleleri için yaşamın her gün daha fazla zorlaştığını vurguladı.

“Bu düzen böyle gitmez, birlikte değiştireceğiz”

Disk İç Anadolu Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün “Milyonlarca insanımız açlık ve yoksulluk sınırının altında bir ücretle çalışmaya ve yaşamaya zorlanırken, bir avuç sermaye sahibi servetlerine servet, rantlarına rant katıyor. Bu düzen böyle gitmez. Birlikte değiştireceğiz” diyerek 1 Mayıs’ta Tandoğan Meydanındaki mitinge katılım çağrısında bulundu.

“Elektrik, su, doğalgaz ve internet faturalarına yapılan zamlar geri alınmalı, bu hizmetler tüm vergilerden muaf tutulmalıdır. Asgari ücret başta olmak üzere tüm ücretler arttırılmalıdır. En düşük emekli aylığı en az asgari ücret düzeyine çekilmeli ve EYT’lilerin emeklilik hakları bir an önce verilmelidir. Tüm güvencesiz çalıştırma biçimlerine son verilmeli, herkese güvenceli istihdam sağlanmalıdır.

1 Mayıs programları Taksim ve Maltepe de yapılacak ve kapitalist bir dünyada kapitalizme karşı duruş 

Konfederasyonlar, sendikalar, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler tarafından kutlanacak.

“Sömürüye, Yoksulluğa, Güvencesizliğe ve Savaşa Karşı Mücadeleyi Büyütüyoruz! 1 Mayıs’ta Alanlardayız!”

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, 1 Mayıs’ta tüm illerde, emeğin sömürülmemesi, herkesin güvenceli, insanca çalışabilmesi, bir işinin ve gelirinin olması, ekonomik krizlerin, salgınların faturasının emekçilere yıkılmaması, kimsenin cinsiyetinden, kimliğinden, inancından dolayı ikinci sınıf yurttaş muamelesi görmemesi umudu ve coşkusuyla kutlamaların yapılacağını söyledi.

                                                                                                                        R. Tunahan LATİFOĞLU

                                                                                                                                     190403033 YMG

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ölümcül Virüs

SAHNEDE KORONA VİRÜS Çin’in Wuhan kasabasında çıkıp bütün dünyayı etkisi altına alan Corona virüs çağımızın en büyük pandemi hastalığı olarak görülmektedir. İnsanın doğaya verdiği zararların bir yansıması olarak ortaya çıkmış olabileceği, aklımıza gelen açıklamalar içindedir. Hızlı yayılması ve ölümcül olması toplumlarda psikolojik, sosyolojik ve ekonomik açıdan ciddi sıkıntılara neden olmaktadır. Belirtileri ve bulaşma yolları konusunda hala tartışmalı iddialar yer almaktadır. Bu konuda çok değişik kaynakları inceledikten sonra aklıma gelen soruların daha net bir şekilde cevaplarını bulabilmek adına bu konuda bilgisine ve tecrübesine güvendiğim Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde görevli Sn. Prof. Dr. Filiz Onat ile yaptığım söyleşiyi sizlerle paylaşıyorum. Röportaj tarihi 05 Mayıs 2020  Bu röportaj, içinde bulunduğumuz koşullar nedeniyle yüz yüze görüşme mümkün olmadığından, telefonla bağlantı kurularak yapılmış ve kaydedilmiştir.    S: Coronav